Ana içeriğe atla

VİKİNGLER

Merhaba Arkadaşlar
Üzerinde uzun zamandır düşünüyorum bu diziyi nasıl yazabilirim diye. Bir hata yapmak istemiyorum açıkçası çünkü dizi gerçeklikten oluşuyor. Bir hatam olursa şimdiden affola diyerek devam etmek istiyorum.
Öncelikle bu yazımda çok fazla spoiler vermeyeceğimi ve derinlemesine analizini yapmayacağımı söylemek isterim. 5 sezondan oluşan bir dizi, 6. sezonu için onay alınıp tarihi belirlenmiş ve her bölümünde fazlasıyla şaşıracağımız olaylarla karşılaşacağımız için analiz işine girmek istemedim burada.
Vikingler' den bahsetmek gerekirse yılın büyük bir kısmını denizlerde geçiren, İskandinavyalı tüccar ve barbar bir kavim diye Wikipedia gibi sitelerden bilgiler edinebiliriz. Savaşçı bir halktır. Zaten dizide de öyle bir gösteriliyor ki bize, savaşta ne derece iyi olduklarına şahit oluyoruz.  8 - 11. yüzyıllar arasında Kuzeybatı Avrupa'da birçok yeri fethetmişlerdir. Viking akınları ile birlikte birçok manastır yok olmuştur. Olaya tanıklık eden ve hayatta kalarak Avrupa'nın çeşitli bölgelerine dağılan keşişlerin dramatik ve trajik anlatımları, yüzyıllarca sürecek bir Viking korkusu ve düşmanlığı yaratmıştır. Vikingleri kaba, ilkel, medeniyetten uzak bir kavim olarak betimleyen bu anlatımların etkisiyle, Avrupalıların Viking kültürüne uzun süre kayıtsız kaldıkları anlaşılmaktadır. Göçebe ve savaşçı bir kavim olan Vikinglerin yazılı geleneği olmayışı, kültür izlerinin sürülmesini güçleştirmektedir. Yazılı kaynakların zayıflığına ve Batılı kaynaklardaki olumsuz Viking imajına karşılık, arkeolojik veriler, incelikli bir Viking maddi kültürünün varlığına işaret etmektedir. Daha ayrıntılı bilgi için aşağıdaki linki inceleyebilirsiniz.
https://tr.wikipedia.org/wiki/Vikingler
Gelgelim dizimize..
VikingsVikingos19.jpg
Başrolünü Ragnar Lothbrok' u mükemmel oyunculuğuyla Travis Fimmel canlandırıyor. Ben birçok dizi karakterinden pek etkilenmem. Oyunculukları iyidir, hoştur deyip ayrıntısına girmem açıkçası ama ilk defa bir dizi karakteri bu denli etkiledi beni. Ragnar Lothbrok aslında bir çiftçi ama Batı' ya olan ilerleme isteği, Vikingler' in altın ve gümüşe çok önem vermesi üzerine yola çıkıyor. Olaylar tam olarak burada başlıyor denebilir.
Kardeşi Rollo ise karısı Lagertha' yı seviyor. Niye direk bu noktadan girdim bilmiyorum ama bunu ilk öğrendiğimde Rollo' dan gelebilecek ihanetleri daha bir anlamlaştırabiliyorsunuz ya da önceden sezebiliyorsunuz denebilir. Aşık olması veya sevmesi suç mu diyebilirsiniz lütfen o noktalara girmeyelim bu çok daha farklı, durumlardan da anlaşılabiliyor. Neyse Rollo çok farklı sahnelere konu oluyor ki bazen izlerken ağzınız açık kalabiliyor..
Lagertha' dan bahsetmek gerekirse hayatımda böylesine rolüne yakışanı görmedim. Kadın resmen bu rol için yaratılmış. O kadar güzel ve savaşçı ruhlu bir kadın ki diziyi izlerken derinlerinizde onu hissediyor ve bi nevi onun gibi olmak isteyebiliyorsunuz. Ragnar daha sonradan bir cadıya kurban gitmeseydi iyiydi ilişkileri tabi. Aman spoiler vermemeliyim burada susuyorum, izlemelisiniz. :)
Bjorn, Lagertha ve Ragnar' ın biricik oğulları. Önce küçüklüğünü izledikten sonra gençliği gözler önüne geliyor ve bu yüzden belki de hemen Bjorn' u sahipleniyorsunuz. Ne de olsa küçüklüğünü görünce, izleyince bir içselleştirme oluyor. Bjorn Ironside (Demiryüz).
Ve ve ve…Kemiksiz Ivar. Allah' ım hiçbir karakterden bu denli nefret etmemiştim. Resmen özene bezene bu role hazırlanmış gibi. O kadar korkunç ki izlerken ölmesini çok dilediğim anlar olmuştu. Kendisi Kraliçe Aslaug ve Ragnar' ın oğlu. Kraliçe Aslaug hiçbir çocuğunu onun kadar sevmiyor. Küçücük yaşta küçük bir çocuğun kafasına baltayı sapladığında bile hiçbir olumsuzluk hissetmemiş daima onu herkesten korumuştu. Sonuçları 5. sezonun, sezon finalinde net bir ifadeyle gözler önünde olacak. Şunu da söylemeden geçmeyelim Ivar için, fazlasıyla zeki ve zekasını bir çok savaş stratejisi yaparak kullanıyor böylelikle birçok savaştan galip ayrılabiliyor.
Eşcinseller, ensest ilişkiler, grup seksler ve daha birçok ahlaki yapıdan olumsuz içerikler gözler önünde oluyor dizide. Birçok aldatma hikayesine şahit oluyorsunuz ve "NE?!" diyerek kalıyorsunuz bu çok olumsuz bir durum ama diziyi çok farklı bir noktada etkilediği de bir gerçek.
Vikingler batılılarca Kuzeyliler olarak da adlandırılıyor. Hatta o yıllarda Kuzeyliler' i duyanlar o ortamdan kaçıyorlarmış. Vikingler' de lordlar ve krallar sistemi var. Kimi öldürürsen onun yerine geçiyorsun. Ragnar' ın da yükselişini böyle izleyeceksiniz.
Vikingler'in gözlerini denizden, saçlarını güneşten ve güçlerini de babamız dedikleri Odin' den aldıkları söyleniyor. Dizideki oyuncular da tam bu tasvirlere göre seçilmiş, müthiş oyunculukları olan insanlar. Evlenme törenleri, cenaze törenleri ve kurban verme gibi törenlerle fazlasıyla karşılaşıyoruz. Farklı kültürün etkileri gözle görülür. Birçok manastırı yıkmaları, kadınlara tecavüz etmeleri; yaşlı, çocuk demeden masum birçok insanı öldürmeleri ve altın, gümüş gibi değerli eşyaları çalarak Barbar bir kavim oldukları hiç çekinmeden ekranlarda yansıtılıyor.
Birçok yerde kusabilir veya kendinizi tırmalayabilirsiniz bunu önceden söyleyeyim demedi demeyin. Ama diziyi izlerken kopamıyorsunuz o denli bir sürükleyiciliği var. Bu arada Netflix' te sadece 4 sezonu var ama 5. sezonu internetten izleyebilirsiniz. Netflix' e 5. sezon ne zaman gelir bir fikrim yok arkadaşlar. Umarım yazımı beğenirsiniz.
Keyifli okumalar dilerim :)


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

the 100 2. SEZON İNCELEMESİ

        MERHABA ARKADAŞLAAAR        Bir önceki yayınımda yeni başladığım bir dizinin ilk sezonunun incelemesini yapmıştım. 2 gün gibi bir sürede de 2. sezonu (16 Bölüm)  bitirmiş bulunmaktayım. Bazı şeyleri öğrenme uğruna insanları denek olarak kullanır mısınız? Kendi bir grup halkınızı kurtarmak için 500 tane masum veya vahşi insanın canına kıyar mısınız?   Bir savaşta olduğunuzu düşünelim kalbinizle mi aklınızla mı hareket edersiniz? Güvendiğimiz insanlar güvenimizi kırarlar mı? Düşmanla ittifak kurmak ne kadar sağlıklı?          Bu soruları ve cevapları sık sık duyacağımız bir 2. sezona hazır olmalısınız...         1. sezonda ne olursa olsun öldürmeyen bir Ark halkı bir anda 2. sezonda cinayetlerin ortasına düşüyor resmen. Hiç beklemediğimiz insanlardan beklenmedik hareketlere şahit oluyoruz. Acaba bu kısmı biraz Game of Thrones'a benzetebilir miyiz? Yaşı küçük olmasına rağmen önder koltuğuna oturan bir Clarke . Her dediği yapılan

the 100 1. SEZON İNCELEMESİ

        MERHABA ARKADAŞLAR         Size yeni başladığım bir bilimkurgu-fantastik türünde bir diziden bahsedeceğim. The 100..         97 yıl önce Dünya'da yaşanan bir nükleer kıyamet bütün medeniyetleri çökertiyor, Dünyanın bir kısmını bitiriyor. Tek kurtulanlar 12 uluslar arası uzay istasyonunda yaşayan 400 kişi ama daha sonra bu 400 kişi 3 kuşak uzayda kalarak sayıları 4000'i buluyor. Ve hiç şaşırmayacağımız bir şeyle karşılaşıyoruz ki tabi ki o 4000 kişinin başkanı Amerika :) Buradaki insanların tek amacı hayatta kalmaktır ve burada idamla cezalandırılabilecek derecede kurallar vardır.         Konsey genç yaşlardan oluşan 100 tutukluyu Dünya'nın yaşanabilir bir yer olup olmadığını anlamak için Dünya'ya gönderir. Bu 100 kişiden sağlıktan anlayan Clarke(Eliza Taylor) , başkanın oğlu Wells(Eli Goree) , Astronot, tez canlı Finn(Thomas McDonall) ve kardeşler Bellamy(Bob Marley) ve Octavia(Maria Avgeropoulos). Ama Dünyada beklemedikleri olaylarla karşılaşırl

OLDBOY-İHTİYAR DELİKANLI FİLM ANALİZİ(IMDb 8.4/10)

Film sizi rahatsız edici bir boyutta olabilir? Nefret mi edeceksiniz? Yoksa sevecek misiniz? .. Oldboy, yönetmenliğini Park Chan-wook'un yaptığı; başrollerinde Min-Sik choi, Yoo Jie-tae ve Hye-jeong Kang’ın  mükemmel performans gösterdiği bir 2003 filmidir. Chan-woon kaliteli intikam senaryolarıyla dizili filmleriyle tanınmış ünlü bir yönetmendir. Aslında bu filmde 3'lü serisinden biridir ancak serideki filmlerinin birbirleriyle pek alakası yoktur, yani filmi izlerken ihtiyaç duyacağınız başka olaylar veya karakterler olmayacaktır. Quentin Tarantino yönetmen Chan Wook Park’ın çok büyük bir hayranı ve İhtiyar Delikanlı Tarantino’nun jüri başkanlığı yaptığı Cannes Film Festivali’nde Jüri özel ödülü olan Grand Prix’i aldı. Bu filmi yazmak için uzun zamandır düşünüyorum. O kadar yoğun kurgusu var ki size nasıl aktarayım diye derin düşüncelerin içerisindeyim. Tuttuğum notlar sayfa sayfa... Size içimdekileri tam anlamıyla ifade edebilecek miyim? Bol spoiler vermek zorunday