Ana içeriğe atla

SİNEMANIN DAHİ YÖNETMENİ CHRİSTOPHER NOLAN


Kimdir bu Christopher Nolan?
Hayatı:
Christopher Nolan 30 Temmuz 1970 yılında Londra şehrinde doğdu. Çok uzak olmadığımız büyük gişe sahibi filmleriyle gönlümüzde taht kuran bir senarist, yönetmen, yapımcı ve editör. İngiliz reklam yazarı bir baba, Amerikalı hostes bir annenin çocuğudur. 5 çocuklu ailenin ortanca çocuğudur. Aynı zamanda çoğu filminin senaristliğini birlikte yaptığı bir kardeşe sahiptir; Jonathan..

Lise eğitimini tamamladıktan sonra University Colloge of London'da İngiliz Edebiyatı bölümünü okumuştur. Henüz 7 yaşındayken sinemaya olan ilgisini gün yüzüne çıkarmış ve babasından aldığı 8 mm'lik kamerayla kısa metrajlı ilk filmini çekmiştir; Tarantella ve PBS'de gösterime girmiştir. Üniversitenin film klübünde boş zamanlarında kısa filmler çekme imkanı buldu. 1996 ve 1997 yıllarında peşi sıra kısa filmlerini yayınladı. Larceny ve Doodledug bunlardan önemlileridir. Bu kısa filmlerle yıldızının aslında nasıl parlayacağını zamanında belli etmiştir. 1997 senesinde yapımcı Emma Thomas ile evlenir. Bu evlilikten 3 çocuk sahibi olurlar.

CHRISTOPHER NOLAN VE EŞİ

Filmlerinin büyük bir çoğunluğunu hep birlikte çalıştığı arkadaşlarıyla yapmıştır. Senaristi, müziği, oyuncuları ve görüntü yönetmeni hep aynı kişilerdir. Imdb sıralaması 8'in altına düşmeyen, sinemayı neredeyse baştan yaratan genç yönetmenin o güzel filmlerini biraz inceleyelim:

1.İlk Filmi: The Following  (IMDB: 8.2/10)


CHRISTOPHER NOLAN
Yıl: 1998
Türü: Gerilim, Suç, Gizem
Yönetmen ve Senarist: Christopher Nolan
Müzik: David Julyan
Yapım: İngiltere, 69 dk.
Oyuncular: Jeremy Theobald (Genç Adam), Alex Haw (Cobb), Lucy Russell (Sarışın Kadın), John Nolan (Polis)

Derin düşünceler içerisindeyken evine hırsız giren Nolan bu konu üzerinde ilk filmini yapar. Oldukça düşük bütçeli bir filmdir(6000 dolar). İlk filminde süşük bütçeden dolayı yakın çevresindeki insanları ve akrabalarını kullanmıştır.
Yeni romanı için ilham bulmaya çalışan bir yazar etrafı dolaşıp kendisine konu edinmeye çalışmaktadır.
Bill takma adıyla dolaşan genç yazar, bir gün siyah takım elbiseli, şık giyimli bir adamın peşine takılır. Takıntı haline getirdiği Cobb ismindeki gençle sonunda tanışan Bill, Cobb’un profesyonel bir hırsız olduğunu öğrenir. Cobb’un yaşam tarzından çok etkilenen Bill, sarışın çekici bir kadınla da tanışınca yavaş yavaş ait olmadığı suç dünyasının içine çekilecektir.
                                                       
2. Beyin Yakan bir Film: Memento (Akıl Defteri) (IMDB: 8.5/10)    


AKIL DEFTERİ
Yıl: 2000
Gösterim Tarihi: 27 Temmuz 2001
Türü: Gerilim / Dram
Yönetmen: Christopher Nolan
Senaryo: Jonathan Nolan, Christopher Nolan
Görüntü Yönetmeni: Wally Pfister
Müzik: David Julyan
Yapım: ABD, 114 dk.
Oyuncular: Guy Pearce (Leonard Shelby), Carrie-Anne Moss (Natalie), Joe Pantoliano (Teddy), Mark Boone Junior (Burt), Stephen Tobolowsky (Sammy Jankis), Jorja Fox (Catherine Shelby), Harriet Sansom Harris (Mrs. Jankis)

Leonard Shelby (Guy Pearce) ucuz otel odalarında konaklayan, sadece nakit para kullanan ama şık giysiler giyen ve bir Jaguar kullanan, işadamı görüntüsünde biridir. Fakat aslında hayatını karısına tecavüz edip öldüren kişiyi bulmaya adamıştır.
Leonard'ın bu yolda ciddi bir engeli vardır, çok ender rastlanan ve tedavi edilemeyen bir tür hafıza kaybı. Her ne kadar hayatının "kaza"dan önceki dönemlerini hatırlayabiliyorsa da bazen 15 dakika öncesinde nereye gittiğini ve nerede olduğunu unutabilmektedir.

3. Uykusuzluk: Insomnia (IMDB 7.2/10)


UYKUSUZLUK
Yıl: 2002
Tür: Dram/ Aksiyon/ Gerilim
Yönetmen: Christopher Nolan
Gösterim Tarihi: 25 Ekim 2002
Senaryo: Hillary Seitz, Nikolaj Frobeinus
Görüntü Yönetmeni: Wally Pfister
Müzik: David Julyan
Yapım: 2002/ ABD/ 118 DK.
Oyuncular: Al Pacino (Will Dormer) , Robin Williams (Walter Finch) , Hilary Swank (Ellie Burr) , Maura Tierney (Rachel Clement) , Martin Donovan (Hap Eckhart) , Nicky Katt (Fred Duggar)

Los Angeles polisinden dedektifler Will Dormer ve Hap Eckhart, küçük bir Alaska kasabasına 17 yaşında bir kızın öldürülmesini araştırmaya giderler. Araştırmaları sonucunda Walter Finch adında bir yazardan şüphelenir ve peşine düşerler. Sisler içinde yaşanan bir çatışmada Hap öldürülür, Finch kaçar.
Başarısızlığa uğramanın ve ortağının ölümünün öfkesiyle Dormer, Finch'in peşine düşer. Bu kez yanında yerel bir polis memuru olan Ellie Burr vardır. İkili, Finch'in zekice ördüğü entrikalar ağı içerisinde intikam ve adalet için çabalar.

4. Batman is Begins (IMDB 8.3/10)


KARA ŞÖVALYE
Tür : Macera, Fantastik, Aksiyon, Çizgi Roman
Gösterim Tarihi :
17 Haziran 2005
Yönetmen :
Christopher Nolan
Senaryo :
David S. Goyer , Christopher Nolan , Bob Kane (Kitap)
Görüntü Yönetmeni :
Wally Pfister
Müzik :
Hans Zimmer , James Newton Howard , Ramin Djawadi
Yapım :
2005, ABD , 140 dk.
Oyuncular: Christian Bale (Batman) , Michael Caine (Alfred) , Gary Oldman (Dedektif Gordon) , Katie Holmes (Rachel) , Liam Neeson (Henri Ducard) , Morgan Freeman (Lucius Fox) , Ken Watanabe (Ra's Al Ghul) , Cillian Murphy (Dr. Jonathan Crane/Korkuluk) , Tom Wilkinson (Carmine Falcone) , Rutger Hauer (Richard Earle)

Bir gece, ailesinin trajik bir şekilde öldürülmesine tanık olan genç Bruce Wayne, intikam yemini eder. Dünyayı dolaşarak suçla savaşmanın yöntemlerini öğrenir ve Gotham şehrine geri döner. Yüksek teknolojiyi de yanına alarak suça karşı savaşını başlatır. İlk hedefi, şehirdeki kokuşmuş düzenin kendisi olacaktır.

5. The Prestige (IMDB 8.5/10)


SİHİRBAZLAR
Tür : Bilim Kurgu / Fantastik / Dram
Gösterim Tarihi :
22 Aralık 2006
Yönetmen :
Christopher Nolan
Senaryo :
Christopher Nolan , Jonathan Nolan , Christopher Priest
Görüntü Yönetmeni :
Wally Pfister
Müzik :
David Julyan
Yapım :
2006, ABD / İngiltere , 128 dk.
Oyuncular: Christian Bale (Alfred Borden), Hugh Jackman (Rupert Angier), Michael Caine (Cutter), Scarlett Johansson (Olivia), David Bowie (Nikola Tesla), Andy Serkis, (Mr. Alley), Chris Cleveland (Will), Piper Perabo (Julia Angier)

Rupert ve Alfred, genç yaşlarda karşılaştıkları ilk andan itibaren dostça bir rekabetin içinde yer alan iki sihirbazdır. Zaman içinde gelişen yetenekleri ile birlikte aralarındaki rekabet de büyür. Biri alışılmadık ve ilginç olan bir gösteri yaptıktan sonra diğerinin bu ilizyondaki sırları keşfetmek için giriştiği çaba şeklinde yıllarca devam eden bu rekabet, bir noktadan sonra hiç beklenmedik yerlere varacak ve çevrelerindeki herkes dahil kendilerini de büyük bir tehlikenin içine atacaktır.

6. Kara Şövalye/ The Dark Knight (IMDB 9/10)


CHRISTOPHER NOLAN
Tür : Dram / Macera / Aksiyon / Suç / Gizem / Çizgi Roman
Gösterim Tarihi :
25 Temmuz 2008
Yönetmen :
Christopher Nolan
Senaryo :
Jonathan Nolan , Christopher Nolan , David S. Goyer , Bob Kane
Görüntü Yönetmeni :
Wally Pfister
Müzik :
Hans Zimmer
Yapım :
2008, ABD , 152 dk.
Oyuncular: Christian Bale (Bruce Wayne/Batman) , Heath Ledger (The Joker) , Gary Oldman (Lt. James Gordon) , Michael Caine (Alfred Pennyworth) , Morgan Freeman, (Lucius Fox) , Maggie Gyllenhaal (Rachel Dawes) , Aaron Eckhart (Harvey Dent/Two-Face) , Aaron Eckhart (Harvey Dent/Two-Face)

Batman Başlıyor ile Batman serisine yeni bir soluk getiren ve son iki filmle yakalanan ciddiyetsiz havayı değiştirip farklı bir kahraman filmine imza atan Christopher Nolan devam filmi Kara Şövalye'nin de yönetmen koltuğunda karşımıza çıktı.
Batman, Teğmen Gordon ve Savcı Harvey Dent işbirliği sayesinde Gotham sokakları suç örgütlerinden yavaş yavaş temizlenmeye başlamıştır.
Bu başarılı ortaklığın meyve vermeye başladığı sıralarda ortaya çıkan yeni suç dehası Joker'in dehşet saçmaya başlamasıyla Gotham, karmaşanın hâkim olduğu eski günlerine dönme tehlikesiyle karşı karşıya kalır. Tekrardan şehri Joker'in yarattığı suç ve dehşet ortamından arındırmak zorunda kalan Batman, varlığının suçluların azalmasına yardımcı mı olduğu, yoksa var olduğu için mi yeni suçluların ortaya çıktığı konusunda kendisini sorgulamaya başlayacaktır.

7. Başlangıç/ Inception (IMDB 8.8/10)


BAŞLANGIÇ
Yapım: 2010 ~ ABD, İngiltere
Tür:
Aksiyon, Gerilim, Gizem, Suç
Yönetmen:
Christopher Nolan
Senaryo:
Christopher Nolan
Yapımcı:
Christopher Nolan, Jordan Goldberg, Emma Thomas, Zakaria Alaoui
Görüntü Yönetmeni:
Wally Pfister
Müzik:
Hans Zimmer, David Julyan
Süre:
2 saat 22 dk
Gösterim Tarihi:
30 Temmuz 2010
Oyuncular: Leonardo DiCaprio (Cobb) , Ken Watanabe (Saito) , Joseph Gordon-Levitt (Arthur) , Marion Cotillard (Mal) , Ellen Page (Ariadne)
Uzmanlık alanı, zihnin en savunmasız olduğu rüya görme anında, bilinçaltının derinliklerindeki değerli sırları çekip çıkarmak ve onları çalmak olan Dom Cobb çok yetenekli bir hırsızdır. Casusluk dünyasında aranan bir oyuncu olan Cobb'a bu durumdan kurtulmasını sağlayacak bir fırsat sunulur. Ona hayatını geri verebilecek son bir iş, tabii eğer imkânsız başlangıcı tamamlayabilirse. Cobb ve takımındaki profesyonellerin bu seferki görevleri bir fikri çalmak değil onu yerleştirmektir.

8. Interstellar (IMBD 8.610)


BİLİM-KURGU
Yapım: 2014
Tür: Spekülatif Kurgu, Macera, Drama
Yönetmen: Christopher Nolan
Senaryo: Jonathan Nolan, Christopher Nolan
Yapımcı: Emma Thomas, Nolan, Lynda Obs
Müzik: Hans Zimmer
Oyuncular: Matthew McConaugher (Cooper), Anne Hathaway (Amelia Brand)

Film, Kip S. Thorne'nun evrende 'Solucan Delikleri'nin gerçekten var olduğu ve bu sayede zamanda yolculuğun mümkün olabileceği teorisinden ilham alınarak yaratılmıştır. Filmin hikayesi bir grup cesur kaşifin bu deliklerden birine gitmeye karar vermesi sonrasında gelişiyor. Bu bilinmeyen boyuta yapacakları yolculukta, birlikte kalabilmek için verdikleri mücadele her birini ayrı zorluklarla karşılaştırıyor.

Sizde mükemmel bir yönetmen değil mi? :)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

the 100 2. SEZON İNCELEMESİ

        MERHABA ARKADAŞLAAAR        Bir önceki yayınımda yeni başladığım bir dizinin ilk sezonunun incelemesini yapmıştım. 2 gün gibi bir sürede de 2. sezonu (16 Bölüm)  bitirmiş bulunmaktayım. Bazı şeyleri öğrenme uğruna insanları denek olarak kullanır mısınız? Kendi bir grup halkınızı kurtarmak için 500 tane masum veya vahşi insanın canına kıyar mısınız?   Bir savaşta olduğunuzu düşünelim kalbinizle mi aklınızla mı hareket edersiniz? Güvendiğimiz insanlar güvenimizi kırarlar mı? Düşmanla ittifak kurmak ne kadar sağlıklı?          Bu soruları ve cevapları sık sık duyacağımız bir 2. sezona hazır olmalısınız...         1. sezonda ne olursa olsun öldürmeyen bir Ark halkı bir anda 2. sezonda cinayetlerin ortasına düşüyor resmen. Hiç beklemediğimiz insanlardan beklenmedik hareketlere şahit oluyoruz. Acaba bu kısmı biraz Game of Thrones'a benzetebilir miyiz? Yaşı küçük olmasına rağmen önder koltuğuna oturan bir Clarke . Her dediği yapılan

the 100 1. SEZON İNCELEMESİ

        MERHABA ARKADAŞLAR         Size yeni başladığım bir bilimkurgu-fantastik türünde bir diziden bahsedeceğim. The 100..         97 yıl önce Dünya'da yaşanan bir nükleer kıyamet bütün medeniyetleri çökertiyor, Dünyanın bir kısmını bitiriyor. Tek kurtulanlar 12 uluslar arası uzay istasyonunda yaşayan 400 kişi ama daha sonra bu 400 kişi 3 kuşak uzayda kalarak sayıları 4000'i buluyor. Ve hiç şaşırmayacağımız bir şeyle karşılaşıyoruz ki tabi ki o 4000 kişinin başkanı Amerika :) Buradaki insanların tek amacı hayatta kalmaktır ve burada idamla cezalandırılabilecek derecede kurallar vardır.         Konsey genç yaşlardan oluşan 100 tutukluyu Dünya'nın yaşanabilir bir yer olup olmadığını anlamak için Dünya'ya gönderir. Bu 100 kişiden sağlıktan anlayan Clarke(Eliza Taylor) , başkanın oğlu Wells(Eli Goree) , Astronot, tez canlı Finn(Thomas McDonall) ve kardeşler Bellamy(Bob Marley) ve Octavia(Maria Avgeropoulos). Ama Dünyada beklemedikleri olaylarla karşılaşırl

OLDBOY-İHTİYAR DELİKANLI FİLM ANALİZİ(IMDb 8.4/10)

Film sizi rahatsız edici bir boyutta olabilir? Nefret mi edeceksiniz? Yoksa sevecek misiniz? .. Oldboy, yönetmenliğini Park Chan-wook'un yaptığı; başrollerinde Min-Sik choi, Yoo Jie-tae ve Hye-jeong Kang’ın  mükemmel performans gösterdiği bir 2003 filmidir. Chan-woon kaliteli intikam senaryolarıyla dizili filmleriyle tanınmış ünlü bir yönetmendir. Aslında bu filmde 3'lü serisinden biridir ancak serideki filmlerinin birbirleriyle pek alakası yoktur, yani filmi izlerken ihtiyaç duyacağınız başka olaylar veya karakterler olmayacaktır. Quentin Tarantino yönetmen Chan Wook Park’ın çok büyük bir hayranı ve İhtiyar Delikanlı Tarantino’nun jüri başkanlığı yaptığı Cannes Film Festivali’nde Jüri özel ödülü olan Grand Prix’i aldı. Bu filmi yazmak için uzun zamandır düşünüyorum. O kadar yoğun kurgusu var ki size nasıl aktarayım diye derin düşüncelerin içerisindeyim. Tuttuğum notlar sayfa sayfa... Size içimdekileri tam anlamıyla ifade edebilecek miyim? Bol spoiler vermek zorunday